Asiantuntija: ota kantaa ja kerro kokemuksistasi

Minulta on monesti tiedusteltu, kuinka kantaaottava asiantuntijan kannattaa olla somessa. Entä pitäisikö asiantuntijan paljastaa jotain omasta persoonastaan, vai riittääkö, jos viestii osaamisensa substanssista?

Uskon, että asiantuntijaviestinnässä tunteiden herättäminen ja kantaaottavuus on kiinnostavampaa kuin pelkät faktat. Omakohtainen, persoonallinen ja inhimillinen viestintä vetoaa, ja ainoastaan ulkopuolisiin tiedon lähteisiin nojaava ja valmiiksi pureskeltua tietoa jakava asiantuntija saattaa olla verkostonsa mielestä epäkiinnostava tai ainakin vaikeammin lähestyttävä.

Omasta persoonasta ammentava viestintä saattaa jännittää monia asiantuntijoita: omien mielipiteiden ja henkilökohtaisten kokemusten esiin tuominen saattaa tuntua pelottavalta. Mikä neuvoksi?

Valjasta omat kokemukset kerronnan keinoiksi

Varsinkaan neutraaleihin asiateksteihin tottuneelle mielipiteiden kertominen ja arjen kokemusten jakaminen ei välttämättä tunnu luontevalta vaan jopa pelottavalta.

On hyvä kuitenkin muistaa, että omakohtaisuus herättää lukijassa usein enemmän tunteita kuin pelkät faktat. Ja kun teksti herättää tunteita, myös tekstin asiasisältö ja kirjoittaja jäävät paremmin mieleen ja asiantuntijan rooli oman alansa ajatusjohtajana vahvistuu.

Käytännössä asiantuntija voi lähteä kokeilemaan personaallisempaa viestintää vaikkapa niin, että aloittaa seuraavan blogitekstinsä jollain arkisella tarinalla ja siirtyy vasta sen jälkeen faktoihin. Tarinaa voi hyvin hieman tiivistää ja värittää, koska sen on tarkoitus johdattaa lukija aiheeseen, ei toistaa tapahtunutta sanasta sanaan.

Somessakaan ei tarvitse lähteä julistamaan tai ottamaan voimakkaasti kantaa, jos se ei tunnu luontevalta. Sielläkin kannattaa kuitenkin rohkeasti kokeilla: reagoivatko vastaanottajat eri tavalla, jos jakaisin tällä kertaa jonkin yllättävämmän näkökulman aiheeseen ja havainnollistaisin sitä esimerkillä omasta arjestani? Lukija saattaa yllättyä iloisesti, että asiantuntijan takaa löytyykin ihminen.

Ota rohkeasti kantaa

Neutraalia ja myönteistä sisältöä saattaa olla helpompi tuottaa ja jakaa kuin kriittistä. Se saattaa myös saada asiantuntijan vaikuttamaan helposti lähestyttävältä, empaattiselta tai huumorintajuiselta. Neutraalien ja myönteisten kannanottojen jakaminen auttaa myös verkostoitumaan samanhenkisten ihmisten kanssa: somessa nimittäin usein jaetaan mielellään sellaisia viestejä, joista uskotaan olevan hyötyä ja iloa omille verkostoille.

Kriittisten kannanottojen esittämisen kynnys on sen sijaan usein korkeampi, koska se altistaa kirjoittajan herkemmin arvostelulle. Tällaisenkin sisällön jakaminen saattaa kuitenkin lopulta kannattaa. Oman näkemyksen esittäminen, vaikka se saattaisikin herättää tunteita, usein nimittäin aktivoi verkoston jäseniä osallistumaan keskusteluun.

”Both sides, both sides” ei toimi, jos haluaa kehittyä asiantuntijasta ajatusjohtajaksi. Ota siis rohkeasti kantaa, jotta viestisi tavoittavat yleisönsä ja liikuttavat heitä.

Jos blogitekstisi tai somepäivityksesi innostaa, mietityttää tai ärsyttää sen vastaanottajia, voit onnitella itseäsi: olet luultavasti kiinnittänyt verkostosi huomion ja avannut keskustelun. Jatka rohkeasti keskustelua, koska siinä voit johdatella verkostosi itsellesi tärkeiden asiasisältöjen ja hallussasi olevan faktatiedon pariin.


Teksti: Nina Finell
Twitter: @ninafinell

Nina ja Laura

Kirkasta, kiitos!

Kirkasta, kiitos! -blogissa peräänkuulutamme puhuttelevia sisältöjä. Etsimme käytännön ratkaisuja tuloksellisempaan asiantuntijaviestintään pohtimalla mm. kielenkäytön näkökulmia ja sosiaalisen median mahdollisuuksia. Uskomme, että jokaisella viestillä on merkitystä mutta vain, jos ajatus on kirkas.

Tutustu kirjoittajiin.

2 kommenttia artikkeliin ”Asiantuntija: ota kantaa ja kerro kokemuksistasi”

  1. Joo, olipa teksti. Paljon vaikeita sanoja ja taivutuksia. Niitä voisi vain ammattilaiset ymmärtää.
    “Persoonat”, “substanssit”, “ammentamiset” , ja “empaattiset” ehkä menee noin puolelta kansakunnalta yli, mutta eipä _tämä_ teksti ollut edes heille tarkoitettu?
    Luin kuitenkin.

    • Mainitsemiisi asioihin on hyvä kiinnittää huomiota. Tekstin on oltava selkeä ja helppolukuinen, on kohteena sitten ammattilainen tai kuka tahansa.

Jätä kommentti